بسیاری از مصرف کنندگان گوشی هوشمند ممکن است فکر کنند که لذت خرید یک تلفن دست دوم در مقایسه با هیجان باز کردن جعبه ی یک گوشی موبایل نو با بدنه ی بدون خش و براق که دارای آخرین فناوری و ویژگی‌ها است، چیزی نیست و تا حدودی هم درست فکر می کنند، اما با توجه به اینکه قیمت بهترین گوشی ها و پرچمدارها بسیار بالاست، بهترین راه خرید گوشی دست دوم است تا بتوانید از بهترین امکانات بدون پرداخت هزینه ی بسیار بالا استفاده کنید. 

نکته ای که باید به آن توجه کنید این است که خرید یک گوشی کارکرده می تواند یک امر دشوار باشد زیرا بازار پر از تلفن های همراه معیوب و تقلبی است. اما نگران نباشید. ما در این مقاله برای شما یک راهنمای خرید گوشی دست دوم آماده کرده ایم تا خرید بهتری داشته باشید.

راهنمای خرید گوشی دست دوم: با اصطلاحات رایج دنیای محصولات کارکرده آشنا شوید

در حوزه ی محصولات دست دوم اصطلاحاتی وجود دارد که اگر بدون آشنایی با آنها اقدام به خرید کنید ممکن است به مشکل بخورید. به طور کلی گوشی های کارکرده به سه دسته تقسیم می شوند:

گوشی دست دوم: 

گوشی دست دوم

گوشی کارکرده یک تلفن از پیش استفاده شده است که به جای کارخانه از کاربر قبلی خریداری می شود. افراد می توانند تلفن های دست دوم خود را به تنهایی در بازارهای مختلف بفروشند یا از یک وب سایت واسطه استفاده کنند. هنگام خرید یک گوشی دست دوم، باید آماده باشید تا گوشی ای را تهیه کنید که دچار فرسودگی شده است. با این حال، بسته به اینکه آن را از کجا می‌خرید، میزان استهلاک در گوشی‌های مختلف متفاوت است. اگر به صورت آنلاین خرید می کنید و می خواهید از قبل از وضعیت گوشی مطلع شوید، باید معیارهای درجه بندی وب سایت را بررسی کنید. وب سایت ها گوشی ها را با توجه به میزان استهلاک به چهار دسته ی بکر، عالی، متوسط و کمی ناقص تقسیم می کنند. دقت کنید که قبل از واریز پول حتما با فروشنده قرار گذاشته و گوشی را از نزدیک بررسی کنید.

گوشی ریفربیشد: 

گوشی ریفربیشد

گوشی های ریفربیشد مستقیم از جیب صاحب قبلی فروخته نمی شوند. آنها معمولاً ابتدا از طریق عمده فروشان به جایی می روند که آنها را تحت یک فرآیند آزمایش دقیق قرار می دهند. سپس با توجه به شرایط فیزیکی آنها، از بکر تا فرسودگی متوسط درجه‌بندی می‌شوند، سیستم را مجدداً راه‌اندازی و حافظه را پاک می‌کنند، و همه عملکردها و لوازم الکترونیکی داخلی را برای اطمینان از سالم بودنشان آزمایش می‌کنند. سپس تلفن های بازسازی شده با گارانتی (معمولاً 12 ماه) فروخته می شوند که به شما این تضمین را می دهد که در صورت بروز مشکل، پول خود را پس بگیرید یا جایگزینی دریافت کنید. در مجموع، این یک راه مطمئن تر برای خرید یک گوشی دست دوم با قیمتی بسیار پایین تر از گوشی نو است.

گوشی اپن باکس:

گوشی اپن باکس

بسیاری از افراد گوشی های اپن باکس را مشابه استفاده شده می دانند، اما اینطور نیست. یک تلفن با جعبه باز همان چیزی است که از نام آن پیداست. گوشی های اپن باکس گوشی هایی هستند که جعبه آنها به دلایل مختلف باز شده است اما استفاده نشده اند. اکثر گوشی هایی که در این دسته قرار می گیرند، گوشی هایی هستند که به دلیل اینکه کاربر آنها را نخواسته به سازنده بازگردانده می شوند. در بیشتر موارد، گوشی اصلا مورد استفاده قرار نمی گیرد یا آسیبی نمی بیند. با این حال، این گوشی‌ها هنوز هم با قیمت‌های کمی کمتر از گوشی‌های عادی فروخته می‌شوند.

راهنمای خرید گوشی دست دوم: از گوشی های دزدیده شده دوری کنید

حتی اگر نمی دانستید که آن گوشی همراه دزدی است و حین معامله این موضوع را متوجه شدید، باید خیلی قاطع نه بگویید و معامله را بهم بزنید. چرا باید پول خود را صرف خرید دستگاهی بکنید که گم یا دزدیده شده یا در گذشته برای انجام فعالیت های غیرقانونی مورد استفاده قرار می گرفته است و خود را در دردسر بیندازید؟ حتی قیمت خیلی پایین نیز به ریسک این کار نمی ارزد. 

راهنمای خرید گوشی دست دوم: از گوشی های دزدیده شده دوری کنید

برای در امان ماندن از چنین دردسرهایی، همیشه از فروشنده بخواهید که یک نسخه از صورتحساب اصلی را که نام او را به عنوان خریدار دستگاه نشان می‌دهد همراه با سایر موارد مانند تاریخ و زمان خرید، نام فروشگاهی که از آنجا خریداری شده، جزئیات گارانتی و غیره را به شما نشان دهد. 

در مرحله بعد، به اطراف محل محفظه باتری گوشی کارکرده نگاهی بیندازید تا برچسب IMEI (شناسه بین المللی تجهیزات موبایل) را پیدا کنید یا *#06# (کد IMEI جهانی که تقریباً با تمام دستگاه های تلفن همراه GSM سازگار است) را تایپ کنید تا شماره IMEI منحصر به فرد آن را بازیابی کنید و با شماره سریال ذکر شده روی قبض و روی جعبه بسته بندی مطابقت دهید. کد بالا هم بر روی گوشی اپل کار می کند هم روی گوشی سامسونگ و هم روی گوشی شیائومی و... . توجه داشته باشید که موبایل های دو سیم کارته دارای دو شماره IMEI هستند و موبایل های تک سیم کارته یک شماره IMEI. اگر این موارد درست بودند، می توانید مطمئن باشید که تلفن از کسی دزدیده نشده است.

راهنمای خرید گوشی دست دوم: مراقب گوشی های تقلبی باشید

این یک واقعیت است که بازار امروز با انبوهی از تلفن های چینی یا کره ای تقلبی رونق می گیرد که صرفاً کپی مدل های اصلی هستند و تشخیص آنها با چشم غیرمسلح بسیار دشوار است. کلاهبرداران با علم به اینکه برچسب‌های داخلی گوشی حاوی اطلاعات مهمی مانند شماره IMEI، شماره مدل و غیره هستند، گاهی اوقات این برچسب‌ها را با برچسب‌های تقلبی عوض می کنند که شماره مدل‌های ساختگی را شبیه به نمونه‌های واقعی نشان می‌دهند.

راهنمای خرید گوشی دست دوم: مراقب گوشی های تقلبی باشید

برای اطمینان می توانید چک های زیر را انجام دهید. با کاوش در منوی «تنظیمات» گوشی کارکرده برای یافتن شماره مدل و سایر مشخصات سخت افزاری، مطمئن شوید که مدلی که به شما فروخته می شود، اصلی است. شماره مدل را با شماره چاپ شده روی برچسب پشت گوشی یا باتری آن مقایسه کنید. می‌توانید از مشخصات سخت‌افزاری بیشتر استفاده کنید تا بررسی کنید که آیا با مشخصاتی که سازنده برای آن مدل مشخص کرده مطابقت دارد یا خیر. با وجود موارد فوق، اگر هنوز شک دارید، با نزدیکترین مرکز خدمات مجاز خود مشورت کنید تا در عرض چند دقیقه از اصل بودن گوشی مطمئن شوید.

راهنمای خرید گوشی دست دوم: یک بازرسی فیزیکی جامع از تلفن انجام دهید

اکنون که متوجه شدید تلفنی که در دست دارید نه دزدیده شده و نه تقلبی است، زمان آن رسیده است که به سلامت جسمی گوشی دست دوم به طور عمیق تر بپردازید. برای تشخیص فرورفتگی و شکستگی لبه ‌ها، گوشی کارکرده را از هر لبه بررسی کنید. عملکرد و حساسیت لمس گوشی را با کشیدن انگشتان روی صفحه و ضربه زدن روی چند منو و برنامه ارزیابی کنید تا احساسی از زمان پاسخ‌دهی و سهولت کار با آن داشته باشید.

در بسیاری از مواقع، خراش های ریز در حالت عادی قابل مشاهده نیستند و وقتی که صفحه نمایش گوشی روشن شود، برجسته تر می شوند. پس حتما قبل از خرید گوشی را روشن کرده و بررسی کنید. به یاد داشته باشید که وجود خراش ها و ترک های بیش از حد می تواند نشان دهنده افتادن های مکرر باشد که نشانه ی خوبی نیست زیرا ممکن است گوشی از داخل آسیب دیده باشد. 

به غیر از سقوط، آسیب گوشی توسط آب، آسیب شایعی در تلفن های همراه است. برای اطمینان از اینکه تلفن انتخابی شما در معرض آسیب آب قرار نگرفته است، درگاه های شارژ و باتری آن را به دقت ارزیابی کنید. اگر تلفنی با باتری غیر قابل جابجایی می‌خرید، به دنبال نشانگر آسیب آب در اسلات سیم کارت آن باشید.

اگر گوشی کارکرده باتری با قابلیت جابجایی دارد، دستگاه را خاموش کنید و درب پشتی آن را بردارید. باتری را بیرون بیاورید و برآمدگی های قابل مشاهده و علائم آشکار آسیب را بررسی کنید. به رنگ درگاه‌های شارژ و برچسبی که به پشت تلفن یا روی باتری یا زیر آن چسبانده شده است، توجه کنید. هرگونه تغییر رنگ پورت ها یا تغییر رنگ برچسب از سفید به قرمز/صورتی می تواند به معنای آسیب داخلی به دلیل نشت مایع باشد که ممکن است باعث خوردگی آهسته عناصر داخلی گوشی شده باشد.

یک تماس سریع یا یک پیامک به شما کمک می‌کند مطمئن شوید که میکروفون و بلندگوی تلفن همراه به خوبی کار می‌کنند. در نهایت، زمانی را برای گرفتن چند عکس با دوربین پشت و سلفی اختصاص دهید تا از دقت لنزهای دوربین ها مطمئن شوید. 

راهنمای خرید گوشی دست دوم: کد های خدماتی را تست کنید

این روزها، هم گوشی های GSM و و هم گوشی های CDMA کدهای خدماتی ای دارند که به کاربران امکان می دهد قفل منوهای ویژه خود را که معمولاً از طریق شماره گیر تلفن در دسترس هستند، باز کنند. چنین کدهایی را می توان به صورت آنلاین جستجو کرد و برای تست کردن گوشی دست دوم از آنها استفاده کرد تا مشخص شود که جنبه های مختلف تلفن مانند گیرنده، سنسور لرزش، لمس، نور، LED، RGB، دوربین، بلندگو، باتری و غیره سالم و کاربردی هستند یا خیر. 

راهنمای خرید گوشی دست دوم: کارکرد پورت ها و لوازم جانبی را بررسی کنید

ابتدا، با چند دقیقه شارژ کردن گوشی در حالی که زمان صرف شده برای شارژ گوشی را حساب می کنید، مشخص کنید که آیا شارژر کار می کند یا خیر. مراقب ناهنجاری های باتری باشید. مثلا بررسی کنید که آیا باتری به سرعت تخلیه می شود یا اینکه حین شارژ دمای آن بیش از حد بالا می رود یا نه. در مرحله بعد، با وصل کردن هندزفری به دستگاه، از نظر وضوح و حجم صدا  کارایی آن را بررسی کنید. سپس برای بررسی درگاه USB تلفن کارکرده، یک انتقال داده سریع انجام دهید تا اطمینان حاصل کنید که پورت در شرایط خوبی کار می کند.

راهنمای خرید گوشی دست دوم: فقط به قیمت مناسب رضایت دهید

پس از انجام تمام مراحل بالا، فراموش نکنید که چرا تصمیم به خرید گوشی کارکرده گرفتید. قیمت گوشی دست دوم بسیار اهمیت دارد. با گذشت زمان، قیمت یک مدل خاص می تواند به شدت کاهش یابد زیرا گوشی های جدیدتر به بازار راه پیدا می کنند. در چنین مواقعی، بهتر است یک گوشی جدید بخرید، نه گوشی ای که دست به دست شده است. همچنین باید بدانید که در صورتی که قصد خرید یک گوشی جدید را دارید، چگونه یک گوشی هوشمند جدید را انتخاب و خریداری کنید.

در صورتی که قیمت گوشی کارکرده همچنان پایین تر و خرید آن سودمندتر است، پس عاقلانه مذاکره کنید و وضعیت فعلی تلفن را در نظر داشته باشید. در نهایت، بهتر است به دنبال یک گوشی نوسازی شده با قیمت بهینه باشید که توسط یک تکنسین متخصص تست و تعمیر شده و با ضمانت نامه همراه باشد تا اطمینان حاصل شود که به این زودی ها خراب نخواهد شد!